Trikse sparkesykkel

0

Sparkesykler kommer i hundrevis av varianter, priser, farger og størrelser. Hvem er de beste på markedet, hvilken type skal man gå for og hvilken fungerer best til ditt behov?

Det første man bør finne ut av er hva sparkesykkelen skal brukes til. Det finnes flere ulike typer sparkesykler til forskjellig bruk: transport sparkesykkel, trikse sparkesykkel, elektrisk sparkesykkel, sparkesykler for lek, osv.

Disse forskjellige typene er veldig ulike når det kommer til pris og kvalitet. Dette er jo en selvfølge da sparkesyklene er bygd opp forskjellig.

Eksempler på dette kan være at en elektrisk sparkesykkel kommer med motor og en trikse sparkesykkel må tåle mer ved hopp og stunts.

Vi kan se på markedet i dag at trikse sparkesykler blir mer og mer populære for barn og ungdom, og vi har derfor denne gangen valgt å fokusere på denne typen.

Denne testen er laget for deg som kanskje er usikker på hvilken trikse sparkesykkel som er det rette valget for deg.

Vi håper at valget ditt kanskje kan bli litt enklere, enten du skal kjøpe en trikse sparkesykkel til deg selv eller som gave til for eksempel et av barna dine.

Trikse sparkesykkelene i denne testen

En trikse sparkesykkel er som regel tyngre og mer solid enn en vanlig transport sparkesykkel og hjulene bør være mindre.

Store hjul gjør en sparkesykkel mer behagelig for transport mens mindre hjul er mer følsomme for sten, grus og små hull i asfalten.

Mindre hjul gir en raskere akselerasjon samt en mye bedre kontroll over sparkesykkelen og er derfor mye bedre egnet til å trikse på.

Trikse sparkesykkelen skal ikke kunne brettes sammen på samme måte som mange av de vanlige sparkesyklene kan da dette lager svakere punkter i «halsen».

Den skal heller ikke kunne justeres i høyden på styret, da den skal være mer egnet til å kjøre på ramper og lage triks med.

LES OGSÅ: Trampoline test – Beste trampoline

Stiga TrickScooter Zap TZ (Best i test)

Stiga TrickScooter Zap TZ (Best i test)Denne fete triksesparkesykkelen lever virkelig opp til alle forventninger du enn må ha. Denne modellen er laget spesielt til å utføre tøffe og avanserte stunts, triks og hopp.

For en maksimal ytelse og holdbarhet er deler på denne triksesparkesykkelen laget i 7-series aluminium. Den er selvfølgelig også produsert med SCS kompresjonssystem, for ekstra styrke til triksingen.

Hjulene er 110 mm med et ABEC-tall på hele 9. Dette gir et godt fordelt trykk i hjulene og en økende glideeffekt, og på denne måten blir også sparkesykkelen mye sikrere under triksingen.

Triksesparkesykkelen fra Stiga er 83 cm høy, og den passer til alle over 7 år. Den tåler også vekt opp til 100 kg.

Denne triksesparkesykkelen er rett og slett en drøm for alle som liker å ha det skikkelig gøy med triksing og hopp, og vi har derfor kåret denne til vår test vinner.

 
Til Butikken knap

 

Free-Skate – Kicker Classic STD (Utsolgt)

Denne sparkesykkelen er fin og god til å trikse med. Den er perfekt dersom du syns det er gøy å trikse litt og gjøre enkle hopp osv.

Den er rimelig i pris, så hvis du syns det ser moro ut med en triksesparkesykkel, kan denne sparkesykkelen være en fin testsykkel å starte med for å se om dette er noe du ønsker å fortsette med.

Dersom du tar triksingen på alvor, skal du nok gå for en litt mer komplisert og eksklusiv modell.

Hjulene er 120 mm og den tåler vekt opp til 50 kg, så denne er sparkesykkelen er laget til de litt yngre barna.  Den kommer i en grå farge med blå detaljer, så den er også tøff å se på. Dette er sparkesykkelen for alle barn som liker å ha det gøy.

Vedlikehold

Vedlikehold er utrolig viktig da en trikse sparkesykkel som er slitt og ikke godt tatt vare på kan føre til farlige situasjoner.

Man må huske at dette er mekanikk og kan bli ødelagt dersom den ikke tas vare på. Det er for eksempel utrolig viktig at du regelmessig etterspenner headsettet og alle bolter samt renser kulelagrene og at du aldri oppbevarer en sparkesykkelen i fuktige rom (eller ute hvis det er fuktig i luften/regn).

Unngå også alltid sand og vann. Det kan være lurt å sette seg litt inn i hvordan din trikse sparkesykkel er oppbygd for å bedre forstå viktigheten med vedlikeholdet og hvordan dette skal gjøres.

Husk også at reklamasjonsretten gjerne ikke gjelder på ting som slitasje og dårlig vedlikehold så det er smart å lese sparkesykkelens bruksanvisning for best vedlikehold og optimal holdbarhet.

LES OGSÅ: Tigerbalsam – Varmekrem

Komplett eller bygging

Dersom du aldri har prøvd en trikse sparkesykkel før kan det være enkelt og greit å kjøpe en ferdig sammensatt sparkesykkel som du ikke trenger å skru sammen og bygge selv.

De som har trikset en stund foretrekker ofte å bygge sin egen trikse sparkesykkel da de selv kan velge deler og utvalget er litt større.

På markedet i dag finnes det så mange forskjellige trikse sparkesykler at du helt klart kan få en ferdig bygd sparkesykkel som passer perfekt til deg og ditt behov.

Ved å kjøpe en komplett trikse sparkesykkel kan den brukes med en gang og du kommer raskere i gang med triksingen.

LES OGSÅ: Nedgravd trampoline

Pris og kvalitet

Som du sikkert har lagt merke til varierer prisene på trikse sparkesyklene mye. Dette har mye med kvaliteten å gjøre og hvilket materiale som er benyttet i produksjonen.

De fleste ønsker jo at en trikse sparkesykkel skal være lett og kraftig, men denne kombinasjonen er ikke alltid like enkel å få til.

Derfor jobber produsentene hele tiden med forskjellige type materialer og design. Lettere aluminium er for eksempel dyrere å produsere enn vanlig stål og derfor ligger disse også gjerne litt høyere i pris.

LES OGSÅ: Popcornmaskin test – Beste pocornmaskin

Produsenter

Du har sikkert også merket at velkjente merker ofte ligger på et litt høyere prisnivå.

Dette har jo kanskje noe å gjøre med at de gjerne har årlige arrangementer eller kanskje de har et høyere budsjett på markedsføringen osv, men det kan være lurt å ha i tankene at dersom du skulle trenge nye deler til sparkesykkelen fordi noe er slitt, er det ofte lettere å få tak i dette hos velkjente produsenter.

LES OGSÅ: Skjeggtrimmer test – Beste skjeggtrimmer

Nyttige tips

En viktig del av en trikse sparkesykkel er hjulene, disse bør være laget av et solid metall da dette er mer slitesterkt enn for eksempel plastikk kjerner (kompresjonssystemene SCS, ICS eller HIC gir en god styremekanisme og gir en lettere rotering).

Hjulene bør være fra 98mm til 110mm i diameter da dette gir maksimal akselerasjon og kontroll.

Vi anbefaler å kjøpe en trikse sparkesykkel med hjul som har et ABEC-tall på minst 7. ABEC-tallet forteller deg hvor mange kuler som er inne i kulelageret.

Disse fordeler trykket i hjulet og dermed øker glideeffekten. Jo flere kuler det er jo bedre er det jo, men dette koster også som regel litt ekstra.

Husk at det er hjulene som holder vekten din og tar imot det meste av støtene når du lander under triksing så det kan derfor kanskje være lurt å investere litt ekstra i dette slik at du får stabile og solide hjul.

Det også kan være lurt å gå for en one piece triksesparkesykkel da denne typen generelt holder lengere.

Erfarne riders velger ofte en lettvekts sparkesykkel, men det kan være greit å ha i tankene at disse går fortere i stykker enn tyngre sparkesykler.

En av de viktigste delene på en sparkesykkel sammen med hjulene er styrelageret (også kalt headset). Dette avgjør hvordan opplevelse du får av styringen og denne delen kan fort bli løs.
Det er derfor viktig at denne kan strammes, vedlikeholdes og eventuelt skiftes ut senere dersom det er nødvendig.

 

Comments are closed.