Poseløs støvsuger test – Her er de beste poseløse støvsugere

0

Det er flere ting du burde tenke på før du går til innkjøp av en poseløs støvsuger. Det første du bør tenke på hva den skal brukes til. Har du mange gulvtepper, fliser eller tregulv? Har du kanskje en hund eller en katt? 

Disse faktorene er lurt å tenke på før du velger den rette poseløse støvsugeren for deg. Hvorfor? Det skal vi forklare nærmere i denne testen. Vi har nemlig plukket ut de beste poseløse støvsugerne som finnes på markedet i dag, så er det opp til deg å finne ut hvilken som er best til ditt hjem.

Det er selvfølgelig, som med alt annet, mange fordeler og noen ulemper med en poseløs støvsuger. Derfor bør du lese gjennom både fordeler og ulemper med å ha denne type støvsugeren før du tar det endelige valget.

LES OGSÅ: Dampvasker test

Fordeler med en poseløs støvsuger

Den største fordelen med en poseløs støvsuger er selvfølgelig, som forklart i navnet, at den ikke trenger støvsuge poser. Dette er jo bra for både økonomien, miljøet og for tidspresset i hverdagen. Du har sikkert opplevd å ha stått og støvsugd når du finner ut at posen er full. Du går kanskje og ser i skapet om du har en ny pose på lager (for helt ærlig, det er jo helt umulig å huske hvor mange du kjøpte den gangen og hvor mange du har brukt). Dersom du ikke har flere støvsuge poser igjen, så er det bare å begynne å lete.

Det er nemlig dessverre ikke alle butikker som har akkurat den posen som passer til din støvsuger. Og bare det å finne ut av hvilken type du trenger er ikke alltid like lett, med mindre du har en klisterhjerne og klarer å huske nummeret på merket du skal ha. Hvis du er skikkelig uheldig så har merket gått ut av produksjon, og du må finne på noe annet lurt.

Når du endelig har funnet riktig støvsuge pose, så er det bare å betale og dra hjem å fortsette støvsugingen.

Kostnaden for støvsuge poser er heller ikke ubetydelige. Hvis man tenker på denne måten: en vanlig familie må i gjennomsnitt skifte støvsuge pose 5-6 ganger i året og hvis vi tenker at levetiden på en støvsuger er på mer eller mindre 10 år, så må man i løpet av denne tiden faktisk ut med 2000-2500 kr i bare støvsuge poser. Disse pengene kan jo brukes til en bedre støvsuger, eller til noe helt annet.

En poseløs støvsuger blir ikke sløv eller svekket, som en støvsuger med full pose. Den sistnevnte blir ofte sløvere jo fullere posen blir, og det hender at man må avslutte støvsugingen, bytte pose, også gå over gulvet på nytt. Med en poseløs støvsuger vil du aldri oppleve at den høye sugeevnen vil bli dårligere, den vil nemlig suge like bra uansett om støvsugeren er 20% eller 90% full.

Den kanskje viktigste fordelen med en poseløs støvsuger er at de ofte er mer allergivennlige enn de «vanlige» støvsugerne. De blåser nemlig ikke ut den varme luften som ofte kan inneholde støvpartikler. Dersom du eller en i familien sliter med støv allergi, kan det være lurt å anskaffe seg en poseløs støvsuger. Disse filtrerer nemlig støvet bedre.

En annen ting vi fant ut av når vi sammenlignet de tradisjonelle støvsugerne og de poseløse støvsugerne, er at den poseløse støvsugeren generelt er mer brukervennlig og gir en større fleksibilitet.

Vekten på de poseløse støvsugerne er også som regel mye lettere, og dette gjør det enklere å bære opp i andre etasje, ned i kjelleren eller ut i bilen hvis det skal støvsuges litt der også. Dessuten er de veldig brukervennlige på den måten at man lettere kommer til på trange steder hvor en vanlig støvsuger kanskje ikke har så lett for å nå.

I og med at disse støvsugerne ikke inneholder poser er det selvfølgelig også mer rom for produsentene å lage disse i penere design enn de vanlige støvsugerne. Derfor ser du ofte at de poseløse støvsugerne er kulere å se på og de er ofte mer praktiske når det gjelder håndtak for å løfte og flytte på den.

LES OGSÅ: Skjeggtrimmer test – Beste skjeggtrimmer

Ulemper med en poseløs støvsuger

Det er mange som tror at støvet vil fly ut når man skal tømme en poseløs støvsuger. Og dette er helt riktig dersom man ikke har en av de bedre modellene. Dette må nok være den største ulempen ved en poseløs støvsuger. Men som sagt, dersom man har en bedre modell kan man slippe dette problemet. Disse er nemlig tilpasset slik at smusset blir i beholderen og ikke flyr rundt i rommet når den skal tømmes.

En annen måte å unngå dette problemet er jo å tømme beholderen rett i søppelbøtta ute. Man kan selvfølgelig også bare holde en søppelpose over åpningen når du skal tømme den for å unngå flyvende støv.

En ting å tenke på når du velger den rette støvsugeren er lyd nivået den lager. Som vi alle vet bråker det alltid litt når støvsugeren skal fram og er i bruk. De poseløse støvsugerne bråker ofte litt mer enn de tradisjonelle støvsugerne.

Dersom du er overfølsom på lyd, og støyet fra støvsugeren er noe som plager deg, kan det nok være en ide og heller betale litt mer for å få en bedre og roligere poseløs støvsuger. Du må nok uansett regne med et lydnivå på mellom 65 og 85 dB (A), hvis du skal gå for en poseløs støvsuger.

De fleste poseløse støvsugerne egner seg best på glatte overflater og har ikke veldig kraftig sugeevne på tepper, så dersom du har mange gulvtepper hjemme kan det faktisk være lurt og heller gå for den vanlige, gammeldagse støvsugeren med pose. Denne vil nok også være mer effektiv på dyrehår dersom du har hund eller katt, selv om det faktisk finnes noen poseløse støvsugere som lett tar denne oppgaven også.

Filteret må jo også renses innimellom, da det ikke skal skiftes ut. De aller fleste poseløse støvsugere på dagens marked kommer med et vaskbart og allergivennlig støvfilter som selvfølgelig må rengjøres innimellom. Dersom du ikke ønsker å bytte ut filteret, bør du sjekke at støvsugeren du ønsker deg kommer med et filter som dette.

En poseløs støvsuger koster som regel litt mer enn den tradisjonelle, men i lengden er dette kanskje ikke en stor ulempe, da man slipper å bruke penger videre på å kjøpe støvsuge poser.

LES OGSÅ: Trampoline test – Beste trampoline

Har Watt egentlig noe å si?

Hva ser du egentlig etter når du skal kjøpe elektronikk? Utrolig mange nordmenn ser ofte på hvordan varen ser ut, også titter vi automatisk på hvor mange Watt den inneholder. Men har Watt’en egentlig noe å si på suge evnen på en støvsuger? Svaret er nei. Misforstå ikke, Watt er bra, men støynivået vil også bli noe høyere for jo mer Watt støvsugeren har.

Dersom vi ser på en støvsuger som for eksempel har et støynivå som tilsvarer 90 dB, vil støynivået faktisk halveres med en støvsuger som har et støynivå som tilsvarer 80 dB.

Du bør derfor heller legge mer vekt på suge effekten (også kaldt sugestyrke). Det viktigste her er å se på effekten av luft gjennomstrømning ved støvsugerhodet. Samtidig kan du tenke på hvordan form det er på støvsugerhodet, da dette har mye gjøre med hvordan den kommer fram i kriker og kroker.

Vurder også med tanke på hvilke type overflater som skal støvsuges. Dette kan hjelpe deg med å få den beste støvsugeren til akkurat det du skal bruke den til. Mindre modeller bør prestere en sugeeffekt som ligger rundt 250 Watt, mens de større og mer kraftige modellene ligger ofte på rundt 300 Watt. Dette er jo ikke en stor forskjell i Watt, men kan allikevel ha mye å si for oppsugingen.

Energimerkingen kan også være lurt å se på. Stort sett det meste av større elektronikk varer blir tildelt en energimerking som forteller deg hvor mye strøm varen bruker. Vi anbefaler alltid å finne en poseløs støvsuger med energimerke A, da dette vil lønne seg for både deg i lengden, og ikke minst for miljøet. En poseløs støvsuger med energimerke A vil bruke halvparten strøm enn en støvsuger med energimerke F, så dette har faktisk en del å si.

Allergivennlig støvsuger

En ting som kan være lurt å sjekke når du skal kjøpe en poseløs støvsuger er utslippet av støv. Alle støvsugere slipper jo ut noen støvpartikler, men hvor mye varierer fra støvsuger til støvsuger. Dette skal være lett å finne ut av da alle de poseløse støvsugerne skal være merket med denne informasjonen.

Dersom man har noen i husstanden som er allergisk mot støv er det jo ekstra viktig å ha en støvsuger med et godt filter. Vi anbefaler da at du går for en modell som er A-merket. Dersom ingen i familien har problemer med allergi, er de som er i B klassen helt supre.

Noen tror kanskje at en poseløs støvsuger ikke rengjør like bra som de vanlige typene, men da kan man tro om igjen. Så lenge du har en poseløs støvsuger som er egnet til overflatene som du skal støvsuge, har disse støvsugerne en super sugeevne, både på myke tepper og harde gulv.

Dersom du har mange tepper i huset bør du ta en titt på rengjøringsklassen av støvsugeren før du går til innkjøp. Vi anbefaler nemlig at du da går for en poseløs støvsuger i rengjøringsklasse B. Dersom du har harde gulv og nesten ingen tepper er rengjøringsklasse A perfekt.

Forskjellige filter til en poseløs støvsuger

Alle de poseløse støvsugerne inneholder et filter som samler støvpartiklene. Dette er nok noe av det viktigste med støvsugeren da det er filteret som sørger for at alle typer mikropartikler blir fanget opp.

Det benyttes selvfølgelig forskjellige type filter, men produsentene bruker oftest et HEPA filter eller et mikro filter. Dersom du er opptatt av filtreringen av luften, bør du helt klart finne en poseløs støvsuger med et HEPA filter. Om dette ikke er så viktig for deg, vil støvsuger med et mikro-filter gjøre en god jobb.

HEPA filtrene kommer i forskjellige typer, som har stor betydning for hvor mange støvpartikler som blir samlet opp.

For å gjøre det litt lettere for deg å se forskjellen på de forskjellige HEPA filtrene har vi laget en liste som viser den store betydningen.

Her forklares det hvor mange støvpartikler av 100 000 som blir sluppet ut:

  • HEPA 14: 5 støvpartikler
  • HEPA 13: 50 støvpartikler
  • HEPA 12: 500 støvpartikler
  • HEPA filtrene både i klasse 13 og 14 regnes som allergivennlige

 

Share.

Comments are closed.